Физиотерапия

Центърът разполага със съвременна модерна апаратура за електролечение, ултразвук, лазер, магнитно поле, светлолечение, както и системата за светлолечение и цветотерапия BIOPTRON Pro1.

Електролечение

Електролечението е метод , при който се използва ел.ток с различна честота и сила за възстановяване на тъкани, мускулна стимулация, лечение на възпаления и болки на опорно-двигателния апарат и периферна нервна система и други.

 • Електролечение: апарати с ниска, средна и висока честота
 • Електростимулация
 • Йонофореза
 • Дарсонвал
 • Криоелектрофореза

Електролечебна процедура, която включва като лечебни фактори действието на леда , нискочестотния ток и лугата. Има много бързо обезболяващо действие. Разнася отоци, хематоми и калцификати. Използва се при травми и заболявания на опорно-двигателен апарат.

Светлолечение - светлолечение и цветотерапия BIOPTRON Pro1.

Светлината като лечебен фактор се ползва  още от древността.
Човешкият организъм трансформира светлината в електрохимична енергия, която стимулира метаболизма и засилва имунитета.

Системата за светлинна терапия BIOPTRON е медицински уред за профилактика, лечение и рехабилитация на различни заболявания.
Светлинната терапия BIOPTRON действа по естествен начин като подпомага възстановителните способности на организма. Въздействието  се основава на комбинацията от различни дължини на светлинните вълни от видимия и инфрачервения светлинен спектър, което оказва положително влияние при лечението на различни заболявания.

Лазертерапия и лазерпунктура

Нискоинтензивното лазерно излъчване, използвано във физиотерапията, действа биостимулиращо върху тъканите и няма вредно въздействие върху тях. Лазертерапията има мощен противовъзпалителен, болкоуспокояващ, регенеративен, съдоразширяващ, стимулиращ имунната защита, противоалергичен и противомикробен ефект. Проявява се предимно локално — в тъканите, погълнали лазерните лъчи. Усилва се метаболизмът и регенерацията на клетките чрез активиране дейността им. Особено изразен е ефектът на регенерация на костите, лигавиците и кожата, бърза епителизация на рани и язви. Локалните промени по нервно-рефлекторен и хуморален път предизвикват и по-общи реакции, обхващащи целия организъм.

Ултразвукова терапия

Използването на терапевтичния ефект на ултразвука се дължи на неговото противовъзпалително и болкоуспокояващо, десенсибилизиращо и фибринолитично действие. Ултразвуковата енергия се поглъща от тъканите и се превръща в топлина. Затоплянето на гранични повърхности води до промяна на процесите на дифузия, увеличение на пропускливостта на биологичните мембрани и засилване на обмяната на веществата в третираните тъкани. Променливото ултразвуково налягане предизвиква вихрови движения в цитоплазмата, които лежат в основата на т.н. микромасаж на тъканите. Освен това чрез ултразвук могат да се въвеждат лекарствени вещества в организма, с т.н. фонофореза, при което дори малки количества от тях имат по-добро фармакологично действие, отколкото при други методи.

Топлолечение (парафинолечение, луголечение) и криотерапия

Стабилизираната черноморската луга има богат, минерален състав от макроелементи и микроелементи, магнезий, биологично активни вещества и др. Използването й е незаменим метод за лечение на артрози, дископатии, радикулити, неврити, мускулни болки, ревматоиден артрит, кожни заболявания /псориазис, акне/, нервно напрежение, депресия и други. Има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект, имуностимулиращ, регенериращ тъканните процеси в организма.

Кинезитерапия

Кинезитерапия в точен превод означава „лечение чрез движение“. Целите на кинезитерапията са чрез използване на специално подбрани физически упражнения и приложени по определен начин върху болните, да се постигне корекция или излекуване на различни патологични състояния.

 • Активна кинезитерапия
 • Пасивна кинезитерапия
 • Специализирани кинезитерапевтични дейности:(Проприоцептивно нервно-мускулно улесняване), постизометрична релаксация /ПИР/
 • Мануална терапия
 • Лечебни масажи
 • Обучение в ходене
 • Кинезиотейпинг

Пресотерапия/ апаратен лимфен дренаж/

Апаратът за лимфен дренаж е система от последователна пневматична компресия, специално разработена за ефективно намаляване на периферните отоци на крайниците.

Процедурите имат за цел да премахнат отоците, да изведат токсините от организма като стимулират естествената циркулация на лимфата в тялото. Това ги прави много подходящи за хора, чиито професии са свързани с продължително седнало или изправено положение – профилактика на синдрома на „тежките“крака.

Хомеопатичен преглед и лечение

Хомеопатията е терапевтичен метод, неразделна част от съвременната медицина. Тя споделя холистичния /от гръцки holos – цял, цялостен/ подход на лечение от времето на Хипократ за единството на болест, болен човек и лекарство.

Хомеопатичният преглед цели да се установи индивидуалната реактивност на пациента и да се избере хомеопатичен препарат, който да предизвика оздравителна реакция. Правилното хомеопатично лечение укрепва имунната система и възстановява вътрешната хармония на организма.

Хомеопатията, наричана още нежната медицина, е метод за профилактика и лечение на човешкия организъм, който използва малки количества природни елементи.

Магнитотерапия

Магнитотерапията е физикален метод, чрез който на тялото се въздейства с магнити полета с терапевтична цел. Така се повишава се активността на митохондриите, ускорява се енергетичния обмен, подобрява се проницаемостта на биологичните мембрани, намалява се ексудацията и оточността.

Магнитното поле има противовъзпалителен, болкоуспокояващ, трофичен и съдоразширяващ ефект. Намалява емоционалното напрежение, подобрява кръвообращението и трофиката.

Йонна детоксикация

Процедурата йонна детоксикация освобождава организма, кръвоносната и лимфната система от натрупани тежки метали, мазнини, отпадни продукти от метаболизма, медикаменти, алкохол и др., намалява нивото на свободните радикали. Активира се дейността на клетките и тъканите и се стимулира вегетативната нервна система.