Основна дейност на Центъра е диагностиката, лечението и рехабилитацията на пациенти с различни заболявания

Заболявания на опорно-двигателния апарат

 • дегенеративни ставни заболявания:коксартроза, гонартроза, спондилоартроза, генерализирана деформираща артроза и др.
 • възпалителни ставни заболявания: моно- и полиартрити / подагрозен, псориатичен, ревматичен /, периартрити, бурсити, инсерционити, анкилозиращ спондилартрит /болест на Бехтерев/ и др.
 • вродени костно-мускулни деформации; луксация на тазобедрената става, тортиколис, гръбначни изкривявания.
 • състояния след фрактури, дисторзии, луксации и други травмени състояния, морбус Зудек.
 • предоперативна подготовка и след оперативни ортопедични интервенции; състояния след ендопротезиране.

След спортни травми

Мускулни разтежения и разкъсвания, възпаления на мускули и сухожилия и др.

Заболявания на централната нервна система

 • Парези и парализи при слединсултни състояния; паркинсонов синдром; детска церебрална парализа, множествена склероза, функционални заболявания на ц.н.с.: неврози, неврастении, мигрена и др.

Заболявания на периферната нервна система

 • Неврити, радикулити, плексити, дискова болест, моно- и полиневропатии /диабетна, токсична , идиопатична, /, компресионни невропатии/синдром на карпалния канал, на тарзалния канал и т.н./,скаленус синдром, интеркостална невралгия, акушерска парализа, фантомни болки след ампутации и др.

Акушеро-гинекологични заболявания

 • Хронични възпалителни процеси на яйчниците и тръбите от неспецифично естество, аднексити, усложнения след оперативна интервенция /сраствания и др./
 • рагади на млечните жлези и галактостаза, болки при бременни жени

Ендокринни и метаболитни заболявания

 • Остеопороза, диабет и неговите усложнения, затлъстяване.

Кожни заболявания

 • Трудно зарастващи рани,декубитуси, трофични язви.
 • Акне, екзема , невродермит.
 • Състояния след термична и химична травма /изгаряне, измръзване/.
 • Състояния след конквасация, състояния след кожни пластики.
 • Цикатризацията /ръбцови изменения от различно естество/.

Болести на ушите, носа и гърлото

 • ринити, синуити, тонзилофарингити.

Дискова болест

Дисковата болест е сред най-често срещаните заболявания на гръбначния стълб и се дължи на структурно увреждане на дисковете, разположени между прешлените , свързано с дегенеративни или по-рядко травматични изменения.

Междупрешленните дискове се разполагат между всеки два прешлена на гръбначния стълб, осигуряват неговата гъвкавост, позволяват широка гама от движения и омекотяват напрежението, оказвано върху него в ежедневието. Това се дължи на специфичната им структура, засягането на която води до настъпването във времето на дегенеративни промени. Всеки диск е съставен от централно разположено пулпозно ядро, периферен фиброзен пръстен и хрущялни пластинки в съседство на прешленните тела.

В млада възраст, пулпозното ядро е желатинообразно, с високо съдържание на вода. Еластичността на междупрешленните дискове се поддържа от фиброзния пръстен, съставен от концентрични слоеве от колагенни фибри.

Ако се създадат условия за свръхнатоварване на дисковото тяло, пулпозното ядро търси място за пролабиране. Това се улеснява от често повтарящи се движения, свързани с бита и професията на даден човек.

Предразполагащи дисковият пролапс моменти могат да бъдат:

 • порочно развитие или конституционална слабост в укрепващия апарат;
 • вторични промени в дисковото тяло – физиологично остаряване, прекарани заболявания, постоянно натоварване на гръбначния стълб;
 • травми

С възрастта, хроничните микротравми и напрежението междупрешленният диск фиброзира, появават се разкъсвания и дефекти на фиброзния пръстен и хрущялните пластинки. Наблюдава се бомбиране на диска, поради мигриране на пулпозното ядро и изпъкване на фиброзния пръстен, а в напредналите случаи протрузия на диска и дори излизане на по-голяма или по-малка част от пулпозното ядро извън дисковото пространство с пълно разкъсване на фиброзния пръстен (дискова херния).

Попаднали в гръбначно-мозъчния канал дисковите фрагменти могат да причинят притискане на нервните коренчета и/или гръбначния мозък, което от своя страна води до най-разнообразни симптоми в зависимост от нивото на засягане.

Дисковите протрузии и хернии се срещат на всяко ниво на гръбначния стълб, но са най-чести в долните поясни и шийни сегменти, т.е. на преходите между подвижни (шиен и поясен) и фиксирани (гръден, сакрален) участъци на гръбначния стълб. Лумбалната дискова херния е 15 пъти по-честа от цервикалната и е една от най-честите причини за болка в кръста.

Цервикалните дискове се засягат в 8% от случаите, а торакалните (гръдните) само в 1-2%.
Основните симптоми при дисковата херния се дължат на притискането на нервните структури (коренчета и гръбначен мозък) от хернииралата мека част на междупрешленния диск. Характеристиките са:

 • локална болка, според нивото на засягане;
 • болка, разпространяваща се в сетивната зона съответното нервното коренче;
 • промени в чувствителността;
 • моторна слабост;
 • възможни тазово-резервоварни нарушения.

При лумбална дискова херния има остра болка в кръста, излъчваща се към седалището и долните крайници, усилваща се при кашлица, напъване или смях, изтръпване, безчувственост на крака или стъпалото, слабост или атрофия (в по-късните етапи) на мускулите на крака, мускулни спазми , възможни загуба на контрол над уринирането и дефекацията и сексуални разстройства.

При цервикална (шийна) дискова херния – шийна болка, излъчваща се към рамото, предмишницата, ръката и по-рядко китката, пръстите или гръдния кош, усилваща се при кашлица, напъване или смях, усилване на болката при накланяне или обръщане на главата, спазъм на шийните мускули, слабост на мускулите на ръката.

Голяма част от пациентите с дискова херния не се нуждаят от операция и се прилага консервативно лечение. Необходимо е то да бъде комплексно : почивка на легло, носене на шийна яка или колан, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и миорелаксанти, физиотерапия – ултразвук, лазер, ТЕНС, масаж и мануална терапия, упражнения за създаване на „мускулен“корсет.

При оперираните пациенти се препоръчва следоперативна рехабилитация за по-бързото и правилно възстановяване.

Гръбначни изкривявания

Гръбначният стълб е изграден от 33 прешлена. Всеки прешлен се състои от масивно костно тяло и дъга с три израстъка. Телата на прешлените се свързват помежду си чрез стави и междупрешленни хрущялни дискове и са наредени така, че образуват канал, в който се помества гръбначният мозък. С нарастването и главно с развитието на мускулатурата и движенията на детето се образуват физиологичните кривини на гръбначния стълб и постепенно се изгражда неговата стойка.

Правилната телесна стойка създава най-благоприятни условия за нормално функциониране на органите и системите, особено на белите дробове и сърцето.

Всяко отклонение от нормалните физиологични извивки на гръбнака във фронталната и сагитална равнини, водещо до патологични изменения в мускулите, връзките, ставите и прешлените в гръбначния стълб, се нарича гръбначно изкривяване. Най-уязвими са децата от началната училищна възраст и тези в етапа на ранния пубертет, тогава когато децата израстват бързо и костната система не е достатъчно укрепнала.. По-слабите и високи деца са по-често засегнати от заболяването. Честа причина за появата на гръбначните изкривявания е неправилното седене на чина или стола, носенето на ученическата чанта в едната ръка или само на едното рамо, навика да се спи на една и съща страна на меко легло. Деца с недостатъчно добро физическо развитие, със слаб тонус на мускулите, със зрителни смущения, както и след прекарани инфекциозни заболявания, са податливи и при тях по-лесно се развива изкривяване на гръбначния стълб. В някои случаи може да се говори и за генетични предразположения по линия на единия или двамата родители.

Основни видове изкривявания на гръбнака

Кифоза се нарича изкривяването на горната – торакалната част на гръбнака. Той се извива навън в горната си част и се формира характерна гърбица. Проявява се при деца, поради възпалителни заболявания на гръбнака и при възрастни при дегенерации и остеопороза.

Лордоза е деформация на гръбначния стълб в областта на кръста. Той е силно извит напред, към корема. Появява се болка в кръста, а в седнало положение коремът силно изпъква напред.

Сколиоза се нарича изкривяването на гръбнака, при което той се извива наляво и/или надясно, и се оформа S-образна извивка във фронталната равнина. Едната кривина е обикновено по-ясно изразена, но компенсаторните реакции на организма водят и до други, по-слабо изявени деформации. Сколиотичната деформация води до разместване и притискане на органите в коремната и гръдната кухина.

Изкривяване на гръбначния стълб може да настъпи и вторично при разлика в дължината на долните крайници, при болки в гръбначната област. В тези случаи, обаче, при отстраняване на причината, изкривяването се коригира.

Вродената сколиоза се дължи най-често на отклонения в структурата на един или повече прешлена, обикновено в преходните зони на гръбначния стълб. Такива отклонения могат да бъдат: наличието на допълнителни прешлени, клиновидни прешлени, синостози между прешлени и т.н. Придобитата сколиоза се развива при травматични увреждания, възпалителни заболявания, рахит, системни заболявания, спастична или вяла парализа и др. Около 90 % от всички сколиози са идиопатични – точната причина за възникването им не е известна.

Според нивото на първичната сколиотична равнина сколиозите биват торакални, торако-лумбални и лумбални. А според големината на кривината сколиозите биват:

 1. Степен – отклонението от вертикалната ос е до 15 градуса;
 2. Степен – отклонението от вертикалната ос е между 15 и 30 градуса;
 3. Степен – отклонението от вертикалната ос е между 30 и 45 градуса;
 4. Степен – отклонението е над 45 градуса.

Промените при сколиоза засягат гръбначния стълб, гръдния кош и органите в него.
Най-характерният белег е страничното изкривяване на гръбначния стълб. Обикновено започва незабелязано, без болки. Развива се бавно със слабо отклонение на гръбначния стълб встрани. Постепенно това може да доведе до симптоми, като чувство за по-лесно уморяване, преходни болки.

Диагнозата се поставя на базата на клиничен преглед и рентгеновото изследване. Рентгенографията може да даде и данни за причините за сколиозата: аномалии в прешлените, рахит и др., както и оценка за нейната тежест.

От голямо значение е ранното откриване на гръбначните деформации, което най-често става при ежегодни профилактични прегледи. Възможностите за коригиране на гръбначните деформации са значително по-добри в началния стадий чрез комплекс от специални упражнения в групи по изправителна гимнастика, в занимания по лечебна физкултура, както и упражняване на подходящ спорт.

Лечението е консервативно (физиотерапия, ЛФК, корсетолечение) и оперативно.

Възможни са корекции чрез ЛФК на пресколиози и сколиози от първа и втора степен и то основно при деца и млади хора. Ако физиологическият растеж на организма е приключил, възможностите на ЛФК се насочват в поддържане на завареното положение.

Комплекс по ЛФК се изготвя само и единствено от квалифициран кинезитерапевт или рехабилитатор, който предварително се е запознал с диагнозата на лекуващия лекар, видял е снимки, снел е анамнеза и рехабилитационен потенциал, като е направил оглед и кинезиологичен анализ на пациента.

Профилактиката с правилен стоеж в училище е безценна.

Прогнозата при изкривяванията на гръбнака зависи от причината за тях, възможността и степента на успешност на физиотерапията.

Остеоартроза

Остеоартроза (дегенеративен артрит, дегенеративна ставна болест) е най- честото ставно заболяване. Водеща е първичната дегенерация и деструкция на ставния хрущял, последвана от пролиферация на костната тъкан и вторични асептични възпалителни изменения на синовиалната и околоставните тъкани /мускулатура,сухожилия, лигаменти/. Остеоартрозата може да засегне всички стави – и по-големи, и по-малки. Засягането на колянната става се нарича гонартроза, на тазо-бедрената – коксартроза, на гръбначния стълб- спондилартроза, раменна става – омартроза и т.н.

Протича хронично-прогредиентно с болка в ставата, нарушена функция, чувствителност (особено при промяна на времето), скованост при движение, често придружено с блокиране в ставата, понякога поява на излив, деформации. При засягане на големите стави (тазобедренна, колянна) се нарушава походката и с напредване на заболяването може да се стигне до инвалидизиране.

Лечението е комплексно:

 • медикаментозно – нестероидни противовъзпалителни средства, хондропротектори;
 • физиотерапия – електролечение, лазертерапия, луголечение, кинезитерапия и др.

При по-напредналите форми на остеоартроза и неповлияване от консервативното лечение се налагат оперативни интервенции, както и поставяне на изкуствена става.

Остеопорозата

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с ниска костна маса и промени в микроструктурата на костната тъкан, водещи до повишена крехкост на костта и последващо увеличение на риска от фрактури. Дълго време заболяването протича безсимптомно и едва, когато вече има остеопоротична фрактура, болният разбира за своето страдание, а след първата фрактура рискът от следващи рязко се увеличава. Причините за остеопорозата и при двата пола са в основата си хормонални, като жените страдат по-често от мъжете. Всяка трета жена и всеки осми мъж в света получават остеопоротични фрактури през живота си.

Тя може да бъде генерализирана или локализирана. Генерализираната е:

 1. Първична – постменопаузална ( 51-70 г.) и старческа ( над 70-годишна възраст).
 2. Вторична – най-често предизвикана от продължителен прием на кортикостероиди, антидепресанти, сънотворни, хепарин, при ракови заболявания, след имобилизация или някои хронични заболявания.

Рискови фактори, които могат да бъдат избигнати:

 • недостатъчен внос на калций и витамин Д с храната – ниският прием на калций с храната води до загуба на костно вещество, а на витамин Д – до намаленото му усвояване от червата;
 • заседнал начин на живот – липсата на физическо натоварване отслабва костите и ускорява загубата на минерали в тях;
 • тютюнопушене – никотинът в цигарите потиска синтезата на ново костно вещество;
 • прекомерна консумаця на кафе( над 5 чаши дневно), готварска сол, черен чай, злоупотреба с алкохол – тези нездравословни навици водят до увеличено отделяне на калция чрез бъбреците и до загуба на костно вещество;
 • небалансирано белтъчно хранене – прекомерният или недостатъчен внос на белтъчини ускорява процеса на костна загуба;
 • остър и хроничен психоемоционален стрес – адреналинът, който се отделя по време на силен стрес, извлича калция от костите и води до минералното им обедняване. хормона и др.

Най- честите последствия на остеопорозата са:

 • Болки в гърба и кръста с хроничен характер, които се изострят при физическо натоварване;
 • Деформации на скелета;
 • Намаляване на ръста;
 • Намалена трудоспособност;
 • Костни фрактури на скелета (най-често на прешлените на гръбначния стълб, костите на предмишницата, а в по-късна възраст – и на бедрената кост).

Диагнозата ОСТЕОПОРОЗА може да се постави още в предфрактурния стадий чрез:

 • рентгенография, която е подходяща за поставяне на диагноза в по-късен стадий на заболяването;
 • остеодензитометрия – количествен метод за оценка на минералната плътност на костта, чрез който може да бъде определен рискът от патологични фрактури;
 • биохимични изследвания за определяне на съдържанието на калция, фосфора и калций-регулиращите хормони в кръвта.

За намаляване на риска от възникване на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. Най-същественото в изграждането на една профилактична програма е тя да включва всички елементи, които имат доказано благоприятен ефект върху костите. Тя включва хранителен режим, медикаменти, физиотерапия и рехабилитация.

За предотвратяване на остеопорозата се препоръчва комбинация от упражнения. Те могат да забавят минералната загуба в костите, да помогнат за поддържане на стойката и да подобрят доброто здравословно състояние като цяло, с което да намалят и риска от падания.

Периатрит на раменната става

Периартритът на рамената става е най- честото заболяване на раменната става. Това е синдром, който се характеризира с болка и нарушение на функцията на ставата, без да има директно засягане на ставната кухина. Обикновено се явява през втората половина от живота, често е съпътстван от шийна остеохондроза, болката в рамото е вегетативна и с подчертана тенденция за периферна ирадиация.

На фона на тези обединяващи моменти се открояват следните самостоятелни форми:

 • Бурситис калкарея
 • синдром на м.супраспинатус
 • тендовагинит на дългата глава на м.бицепс бр.
 • адхезивен капсулит /замръзнало рамо/
 • синдром рамо-ръка.

Основна причина са най-често дегенеративните промени в околоставните мекотъканни структури.

Рискови фактори за развитие на заболяването са пренапрежението, травмите в тази област, нервно-вегетативните смущения и др.

Клиничната картина:
Водеща е болката, която при остро протичане на процеса е изключително силна не само през деня, но и през нощта и не позволява на болния да заспи. Картината е типична – мишницата се държи приведена до тялото, предмишницата е свита и поддържана от другата ръка. Острият стадий може да продължи няколко дни и да отзвучи постепенно или да премине в подостра форма. При хроничен процес в раменната става болката не е така силна, появява се при определени движения и може да продължи месеци наред. Може да се развие и синдромът на „замръзналото рамо”, характеризиращ се с ограничаване на всички движения в рамото.

Лечение:

Медикаментозно:

 • нестероидни противовъзпалителни средства под формата на таблетки, прахчета, гелове;

Физиотерапия:

 • интерферентен ток, ултразвук, „меки“ топлинни процедури или криотерапия, лазертерапия, луголечение, светлолечение, магнитотерапия. Много ефективна е криоелектрофорезата.
 • лечебна физкултура.

Синдром на Зудек

Синдромът на Зудек се наблюдава след травми / дисторзии, фрактури, нервни лезии/, нарушено кръвообращение 8 при стегнати презръзки или гипс/, инфекции, измръзване , а също и неадекватна физиотерапия. Касае се за функционално нарушение на вегетативната нервна система. У много болни се установяват и психогенни елементи. Засягат се най-често дисталните части на крайниците, най- често китка, пръсти , ходило.

Най-често се получава след неправилно лечение на травмите на ръката и ходилото, недобро наместване и имобилизиране, недостатъчно активно раздвижване на пръстите и свободните стави. Наблюдава се след счупване на радиуса на типично място и счупване на костите на ходилото, както и след други травми на ръката и ходилото – изгаряния, инфекции, нервна лезия, съдови заболявания. Смята се, че вегетативна лабилност и психична диспозиция при някои пациенти благоприятстват възникването и развитието на Зудекова дистрофия.

Счита се, че болестта на Зудек се дължи на разстройство на вазомоторните функции на вегетативната нервна система. След травмата се получава вазодилатация, хиперемия и венозен застой. Обменните процеси се нарушават в костта, засягат се и меките тъкани и се достига до костна и мускулна атрофия.

Симптоми

Щайнброкер (Steinbrocker) първи описва следните стадии и симптоми на Зудековата дистрофия:

Стадий I (остра фаза)

 • Болки
 • Тестоват оток
 • Повишена кожна температура
 • Ограничение на ставната подвижност
 • Повишено потоотделяне
 • Бърз растеж на ноктите.
 • Рентгенова снимка: Най-напред се установява петниста остеопороза на ставните краища на късите тръбести кости. Измененията започват около 4 седмици след травмата.

Стадий II (дистрофия)

 • Болки
 • Опъната, лъскава, студена кожа с блед синкав цвят
 • Силно ограничена ставна подвижност
 • Атрофична мускулатура
 • Рентгенова снимка: Силно изразена обща остеопороза с периферно очертаване, само отначало в отделни участъци с петнист изглед.

Стадий III (крайна атрофия)

 • Липсват болки
 • Вретеновидно изтъняване на пръстите
 • Кожа, подкожие и мускулатура – атрофични
 • Стави – частично или напълно втвърдени
 • Рентгенова снимка: Обща, силна остеопороза – „Стъклена кост“

Процесът преминава в костна дистрофия, като се обхващат и меките тъкани – мускулите и сухожилията загубват своята еластичност, получава се фиброзиране. В последния стадий на костната атрофия меките тъкани и костите остават атрофични. Кожата е студена, гладка, лъскава и бледорозова. Движенията във всички стави са ограничени и силно болезнени. Болните не смеят да движат крайника, за да не предизвикат болка и това ги прави напрегнати и психически подтиснати.

Рентгенологично в началото се наблюдава петниста атрофия на спонгиозните части на костите дистално от фрактурата. По-късно костната дистрофия се засилва, кортикалисът изтънява, костта обеднява на калций (стъклени кости).

Лечение

Лечението е трудно и зависи от стадия на развитие. В началото промените са все още обратими. От голямо значение си остава компетентното лечение на всички травми и най-важното – ранно започване на активни движения на всички неимобилизирани стави на крайника и цялото тяло. Провежда се медикаментозно лечение. Провежда се физиотерапия.
Топлинните процедури и масажът са забранени.

Профилактика

Зудековата дистрофия често се избягва, ако се спазват следните правила за лечението на счупванията:

 • Правилно наместване при пълно изключване на болката
 • Правилно и ефикасно обездвижване (имобилизация)
 • Избягване на всякакво циркулаторно смущение
 • Трениране мускулната инервация
 • Активно раздвижване на всички неимобилизирани стави!

Чести увреди на колянна става

Kинезиологичното значение на коляното е да скъсява и удължава долният крайник и да позволява точното позициониране на ходилото в пространството. Заедно с тазобедрената става и ходилото, коляното осигурява стабилността на долния крайник при стоеж и е основното двигателно звено при ходене, качване и слизане по стълби, сядане и ставане, бягане и скачане, клякане.

Хлабавата ставна капсула на коляното обгръща две основни стави: тибиофеморалната(ставата между бедрото и големия пищял) и пателофеморалната става( ставата между бедрото и капачето).

Тибиофеморалната става е най-голямата става в опорно-двигателния апарат на човека, която включва два мениска и множество връзки. Менисците подпомагат смазването и храненето на ставните структури и действат като амортизатор, като така намаляват стреса върху ставния хрущял и съответно износването му. Предната и задната кръстни връзки осигуряват стабилизацията на коляното в предно-задна посока, а вътрешната и външната странични връзки на коляното – в странична посока. Пателата (капачето) е сезамовидна кост, вплитаща се в сухожилието на четириглавия бедрен мускул, като по този начин отдалечава сухожилието му от оста на движението, направлява движението, намалява неговото триене, осигурява механична защита на хрущяла и допринася за по-естетичния вид на коляното. Анатомичното разположение, обаче на коляното, го прави извънредно податливо към травми. Това се дължи основно на факта, че свързва два дълги лоста – бедрената кост и големия пищял. Така коляното е подложено на ежедневен стрес, значително нарастващ при упражняване на спортна активност. Най-висок процент на травматизъм се установява при спортове с усукващи движения в колянната става, когато ходилото е в контакт с пода – футбол, ски, баскетбол, болейбол, хандбал, борба, карате, джудо, тенис, хокей и др. Структурите, които най-често се травмират са връзковият апарат и менисците. Сред тях висок процент заемат изолираните или комбинирани увреди на предна кръстна връзка. Лечението на травмите може да бъде консервативно или оперативно. Разкъсването на връзки при млади хора, които желаят да продължат своята спортна дейност, налага тяхната оперативна реконструкция. При увреди на менисците, когато има оплаквания, като блокажи в ставата и болка, се пристъпва към тяхното отстраняване. Отстраняването на менисците обаче води до ранни дегенеративни промени на ставните повърхности. Затова в съвременната хирургия вече се прибягва до отстраняване само на засегната част на мениска, ако разкъсването е само във външната трета, се прилага хирургичен шев. Освен това през последните години откритите хирургични техники се заместиха от артроскопски, с което значително се намалява времето необходимо за функционално възстановяване.

Все повече зачестиха оплакванията от болка под капачето при млади хора, следствие износване на хрущяла в областта на пателофеморалната става, известно още като хондромалация. Процесът може да започне в следствие на директен удар в областта на ставата или при честото триене на капачката по бедрената кост при продължително статично или динамично натоварване, както в ежедневието(често слизане и качване по стълби, бягане, клякане, каране на колело), така и при редица спортове – ски спускане, тежка атлетика, бегови и скокови дисциплини в леката атлетика, спортна гимнастика.

Физиотерапията и Кинезитерапията имат водеща роля при консервативното и оперативното възстановяването на увредите в колянната става. Крайната цел е възстановяване на фунцията и способността за извършване на ежедневните двигателни дейности. При спортисти крайната цел винаги е максимално възстановяване на способностите за упражняване на спортната дейност.

Най-важното условие за успех е обучението на пациента и активното му въвличане във фунционално-възстановителния процес.